Eterična ulja
Blog, Lifestyle

Eterična ulja – Šta su i zašto nastaju

Šta su eterična ulja

Eterična ulja su biljni ekstrakti dobijeni  destilacijom aromatičnih biljaka, veoma su ispariva i mirišu po biljci iz koje su dobijena. To su lagane, prozirne i nemasne tečnosti. Topive su u uljima i alkoholu a ne tope se u vodi. Veoma su složenog sastava, mogu sadržati od 20 – 200 sastavnica , i njihovom sinergijom,tj uzajamnim djelovanjem ostvaruju ljekovit učinak.Eterična ulja flašice

Kako nastaju esencije u biljci

Biljke kao vrsta koja je vezana za određeni prostor,bilo je potrebno razviti poseban način borbe za opstanak.. Eterična ulja nastaju u posebnim žljezdama biljaka,a nastaju uglavnom iz dva razloga; usled odbrane ili radi razmnožavanja i borbe za nastavkom vrste.

Borbom za preživljavanjem one stvaraju eterična ulja koja će ih zaštititi od nametnika, mikroorganizama, bakterija, gljivica i virusa. Takođe, tako se brane i  da ne budu pojedene tj. posluže kao  hrana životinjama. U vrijeme ljetnih mjeseci isparavanjem eteričnih ulja  vrši se i hlađenje biljke transpiracijom kroz listove. Na ovaj način nastaju eterična ulja koja imaju antimikrobno djelovanje. A za odbranu od životinja koristiće sastavnice koja odbijaju mirisom i ukusom ili opeku svojim sastavom  i na taj način se sačuvaju da ne budu pojedene.

Drugi razlog nastanka eteričnih ulja je razmnožavanje. Cvjetovi pojedinih biljaka svojim opojnim mirisom privlače pčele i druge insekte kako bi došlo do oprašivanja i oplodnje. Takav primer su nam Paprena metvica i Matičnjak, Lavanda i u tom periodu one sadrže najvecu koncentraciju eteričnog ulja. Ovo je važno za proces destilacije, jer nakon što budu oplođene ove biljke smanjuju ili prestanu lučiti eterčna ulja. Neke biljke koje cvjetaju noću imaju zadatak privući noćne leptire, ili neke koje čak ispuštaju veoma ružne mirise poput pokvarenog mesa kako bi privukle mušice radi oplodnje. Eterično ulje u sjemenju pojedine biljke koriste da privuku ptice koje će ih rasejati . Taakođe eterično ulje pojedinih sjemena inhibiraće rast ostalih biljaka u okolini  i time sebi obezbjediti neophodan prostor i hranu za razvoj.

Sve ove osobine i kombinovanje najdjelotvornijih sastavnica eteričnog ulja biljke su razvijale milionima godina, i njihova borba za opstanak i produženje vrste dala su nam ljekovitost eteričnih ulja.

 

Proces ekstrakcije eteričnih ulja

Destilacija eteričnih ulja

Eterična ulja dobijaju se destilacijom biljnog materijala koja može biti parna ili vodena destilacija. Proces je suštini isti jedino je razlika u tome da li se biljke potapaju u vodu ili se samo provodi vodena para kroz materijal.

Na slici je prikazan model destilatora.

destilacija eterična uljaU prvoj posudi nalazi se voda koja se zagrijeva , ona u vidu vodene pare prolazi kroz biljni mateijal . Pod povećanim pritiskom i visokom temperaturom otvaraju se žljezde sa eteričnim uljima, i kako su ona lako ispariva zajedno sa vodenom paro odlaze u u sledeće djelove destilatora. U kondenzatoru  koji je spiralnog oblika i nalazi se u posudi sa hladnom vodom, vodena para se hladi i prelazi u tečno stanje. U posudi koja prikuplja destilat dobijaju se dva proizvoda hidrolat i eterično ulje.

Zahvaljujući činjenici da se eterično ulje ne rastvara u vodi možemo ekstrakovati eterično ulje na ovaj način. Pošto su eterična ulja male molekulske težine uglavnom se izdvajaju na površini hidrolata. Izuzetak su eterično ulje kamilice i karanfilića, pa se izdvajaju na dnu posude. Vrši se separacija tj odvajanje eteričnog ulja od hidrolata.