Aromakozmetika prirodna kozmetika
Blog, Lifestyle

Aromakozmetika – Šta sadrži prirodna kozmetika

Aromakozmetika – Prirodna kozmetika

Aromakozmetika je dio Aromaterapije a njeni proizvodi  koriste se kao prirodna kozmetika u njezi kože.  Naša koža je naš najveći organ. I sve ono što stavimo na nju  dospjeti  će u naš krvotok a tako i do ostalih organa.  Prirodna kozmetika je sastavljena iz biljnih sirovina od kojih ama baš svaka od njih  ima svoje ulogu . Sadrži biljna hladno cjeđena ulja, hidrolate , eterična ulja, prirodne emulgatore. Neke kožu njeguju, hrane, a neke hidriraju i daju mekoću ili imaju zaštitnu ulogu.

 

Hladno cijeđena biljna ulja- hranljiva vrijednost proizvoda

Bademovo učlje

 

Biljna ulja su sastavljena iz masnih kiselina, vitamina, karotenoida, i koža njih prepoznaje kao prirodne pa ih kao takve i ugrađuje u svoje ćelije.  Neophodna su za normalnu funkciju,a neka od njih imaju i zaštitnu ulogu.Koriste se hladno cjeđena ulja  koja sadrže  sve benefite biljke iz koje se cijede. Ona su glavni nosioci masne faze krema i uljnih seruma.

Hidrolati- hidratacija i njega

Hidrolati su ekstrakti biljaka dobijeni parnom destilacijom eteričnih ulja. Dobijaju se kao nusprodukt destilacije, a sadrže ljekovite sastojke rastvorive u vodi. Osim što se koriste za hidrataciju u zavisnosti od vrste  mogu  biti antseptična,  regenerativna, adstrigena. Mogu se koristiti samostalno ili kao vodena faza u izradi krema,gelova i losiona.

Eterična ulja – imaju ljekovito dejstvo

Naaučno je dokazana ljekovitost eteričnih ulja. Eterična ulja su biljni ekstrakti , dobijaju se parnom destilacijom i za njih je veoma karakteristično da mirišu po biljci iz koje su dobijena. To su male molekule i veoma isparive. Svoju ljekovitost ostvaruju sinergijom (uzajamnim djelovanjem) jedinjenja iz kojih su sastavljena-terpena, aldehida, estra, alkohola, ketona…Neka etrerična ulja imaju antibakterijsko dejstvo , neka regenerativno, anti-age, protivupalno, pjačavaju cirkulaciju u tkivu, analgetsko,spazmolitično,  itd.

Svoju ljekovitost u aromakozmetici ostvaruju na dva načina, dermalno –kroz kožu , olfaktorno –putem čula mirisa djelovanjem na centre u mozgu.

Prirodni emulgatori koje koristi prirodna kozmetika

Kod proizvoda kao što su kreme ili mlijeka ,koji sadrže i masnu i vodenu fazu, koristimo emulgator kako bismo ih povezali u stabilan proizvod. Sa naglim razvojem prirodne kozmetike sve više je emulgatora dobijenih iz prirodnih sirovina.

 • Lanolin – dobija se iz masnoće kojom je obavijena ovčija vuna
 • Phytocream 2000 dobijen iz zobi,
 • Olive Oil Avenate dobiva se kombinacijom prerade proteina pšenice i masnih kiselina maslinovog ulja.,
 • Emulium Kapa- dobija se kombinacijom tri vrste voskova kandelie, riže i jojobe,
 • Hitecream- veoma složene građe uglavnom  kombinacijom proteina zobi sa  palmitinskom  kiselinom.

Aktivne supstance u izradi prirodne kozmetike.

 • Dekspantenol- regeneracija, protivupalno ,zacjeljivanje rana
 • Alantoin-potiče regeneraciju
 • Elastin –povećava elastičnost vlakana kože
 • Kolagen-elastičnost i prevencija oštećenja
 • Prah nima –antibakterijsko i antivirusno dejstvo
 • Belides-za posvetljrenje kože i kod staračkih fleka.

 

Aromakozmetika ne sadrži veštačke konzervanse, mirise,  boje, parabene, koji bi mogli štetno uticati na zdravlje . Ne testira se na životinjama.

Važan je i ekološki momenat i smanjenje korištenja štetnih materijala. Proizvođači   prirodne kozmetike tokom čitavog procesa proizvodnje oslanjaju se na očuvanje prirodnih resursa.

Aromakozmetika se bavi proizvodnjeom prirodnih proizvoda koji kožu njeguju , hrane, hidriraju ali i potiču na prirodnu aktivnost. Osim što je najbolja za kožu i efikasna u njenom očuvanju, zahvaljujući aromatičnosti eteričnih ulja stimuliše sva čula , opušta i umiruje.