Valerijana Prirodni lijek
Blog, Lifestyle

Valerijana – Prirodni lijek za nervozu i nesanicu

 

Valeriana  officinalis je ljekovita biljka  dobro poznata kao lijek za smirenje i prirodna pomoć kod nesanice. Takođe se koristi i za smanjenje napetosti mišića i nervoze a može smanjiti i krvni pritisak ukoliko je izazvan psihološkim uzrocima. Koristi se još od antičkog doba a i danas je  naširoko u upotrebi  u Evropi , Srednjem Istoku i Kini. EMA (Evropska Organizacija za ljekove) je priznaje kao oficijalnu biljku koja se koristi kao pomoć kod nesanice i za opuštanje kod nervne napetosti.

 

Valerijana je višegodišnja biljka , visine do 1,5 metara. Uspravne šuplje i izbrazdane stabljike , koja je pri vrhu razgranata. Listovi u podnožju grade rozetu dok se kasnije nalaze naspramno jedan drugom. Perasto su i neparno  izdjeljeni na 7 do 23 liski sa blago nazubljenim krajevima. Cvijetovi su bijele i ružičaste boje sakupljeni u paštitaste cvati. Mirisni su i privlače veliki broj insekata. Korjen je  razgranat i može ici i do 20 cm u širinu kod starijih primjerka.

Veoma je rasprostranjena u Evropi i Sevjernoj Aziji, voli sjenovita i vlažna zemljišta,pa je možemo vidjeti uz puteve, obala rijeke, kanale. Valerijana se i uzgaja za upotrbu u ljekovite svrhe. Može se uzgojiti iz sjemena ili deobom rizoma u jesen.

LJEKOVITI DIO BILJKE JE KORJEN.

KOrjen Valerijane

Korjen valerijane

U sastavu valerijane se nalaze   seskviterpenske kiseline – valeranon, valeranal i valeranol te esteri valeranola i iridoidi – valtrat, izovaltrat i acevaltrat, čije farmakološko djelovanje je sedativno, adaptogeno i protivupalno. Ispitivanja su pokazala da valerenska kiselina djeluje preko GABA-A receptora , pa je odlična prirodna pomoć kroz nesnice, nervoze  a ima blagi učinak  kod depresije.

 

Upotreba:

Čaj:

2-3 gr suhog korjena preliti proključalom vodom i ostaviti 15-ak minuta da odstoji. Čaj se može piti 2 do 3 puta na dan kod nervoze ili naveče sat vrijemena prije spavanja.

Tinktura -biljne kapi valerijane:

25  valerijana kapi otopiti u 50 – 100 ml vode ili na kocku šećera

2-3 puta dnevno ili naveče sat vrijemena prije spavanja.

 

Kako pripremiti tinkturu valerijane:

U staklenu teglu staviti 100 gr suhog korjena preliti sa 500 ml 60% etanola ili votkom .Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom mjestu najmanje dvije sedmice. Nakon toga smjesu procijediti i čuvati u tamnim bocama na tamnom mjestu.

Čajne mješavine:

*za smanjenje nervoze u menopauzi koristiti valerijanu + hmelj

*za  pomoć kod stresa valerijana + glog + matičnjak

*Za poboljšanje ukusa čaja od valerijane dodati kamilicu, matičnjak ili mentu.

 

Nije preporučeno koristiti valerijanu  kod trudnica, dojilja ,djece, takodje ne preporučuje se kombinacija sa lijekovima za smirenje i sa alkoholnim pićem.