Blog

Celulit- kako ga se riješiti prirodnim putem

Šta je celulit i kako nastaje?

Dijagram prikazuje celulit u ljudskoj ćeliji

 

Celulit – koža sa izgledom narandžine kore je veoma zastupljen u većem djelu populacije, kako kod punijih tako i kod mršavijih osoba. Posledica je nepravilne ishrane, dugotrajnog sjedenje kao i smanjene fizičke aktivnosti.
Limfa je tečnost koja ima osnovnu ulogu odstranjivanja štetnih tvari iz tkiva. Usled poremećaja mikrocirkulacije, dolazi do nakupljanja tih tvari što za posljedicu ima promjene u vezivnom tkivu kože koje okružuje masne ćelije. One se povećavaju i nastaje oteknuće. Masne ćelije bivaju potisnute prema površinskim slojevima kože čime postaju vidljive izvana.
Razlikujemo 4 stadijuma celulita. U prvom celulit se vidi tek nakon pritiska na kožu u obliku jamica i kvržica. Drugi stadijum je proces nakupljanja vezivnog tkiva oko masnih nakupina, nakon pritiska na kožu jamicama i kvržicama treba dulje vrijeme da nestanu. U trećem stadijumu celulit je uznapredovao do potkožnih kvržica i koža poprima oblik „narandžine kore“. U četvrtom su stadiju kvržice bolne na dodir, nalaze se na bedrima, bokovima, oko koljena, a ponekad i na trbuhu.

Šta uraditi?

-Djelovati lokalno dermalnim pripravcima na bazi eteričnih ulja , koji će pospješiti cirkulaciju i obrnuti    proces u       zahvaćenim tkivima

-mjehanički delovati u vidu masaže

– djelovati na jetru u pogledu regulacije masnoće kao i detoksikacija organizma

-prilagoditi  ishranu i

-povećati fizičku aktivnost.

Anticelulitna dermalna aromaterapija

Dermalni pripravci za tretiranje celulita mogu biti uljne mješavine ili gelovi. Aktivne supstance u tim preparatima su eterična ulja koja potiču rad limfnog sustava, cirkulaciju, odvodnju viška tečnosti i razgradnju masnih ćelija. Eterična ulja zbog male veličine svojih molekula vrlo brzo dođu u dublje slojeve kože i djeluju na celulit. Svako eterično ulje ima posebnu ulogu u tom procesu, a zajedno daju najbolje rezultate; čempres, atlaski i himalajski cedar, limunski eukaliptus, kadulja, kleka-borovica, ruzmarin,limun

• atlaski i himalajski cedar -potiče rad limfnog sistema i oticanje viška tečnosti
kleka(bobice) -potiču rad bubrega i izlučivanje mokraće i toksina
• čempres- potiče vensku cirkulaciju
• ružmarin cineol – potiče arterijsku cirkulaciju
• limunski eukalpitus – djeluje na potkožno masno tkivo i djeluju protivupalno kod     bolnog celulita
kadulja – takodje djeluje na masno tkivo
limun – za reguliranje popucalih kapilara

 

 

 

Preparat se nanosi jednom ili dva puta u toku dana,umasiravanjem u zahvaćeno područje. Preporučuje se da to bude nakon tuširanja jer su tada pore već otvorene i omogućiće se brža apsorcija eteričnih ulja.

 

Trudnice i dojilje

Kod trudnica i dojilja se ne preporučuje korištenje eteričnih ulja ali se mogu koristiti uljni macerati centele (gotu kole), vinove loze ili bršljena, koji će uz masažu djelovati na limfnu drenažu i vensku cirkulaciju.

Mehaničko djelovanje na celulit

Dnevno utrljavanje anticelulitnog ulja ili gela već predstavlja određenu vrstu mehaničke stimulaciju u vidu masaže. Možete koristiti i anticelulitne masažere,za dodatne rezultate.Mehanička stimulacija potiče limfnu i vensku cirkulaciju, čime i ubrzava odstranjivanje toksina i masnih naslaga iz tkiva a i pojačava tonusa mišića.

 

Ljekovito bilje koje djeluje na masnoće

Biljne kapi artičoke djelovaće na regulaciju  masnoće iz tjela.U smislu čišćenja cijelog organizma i izbacivanje toksina može se koristiti i čičak u vidu čaja ili tinkture, čaj koprive, maslačka i naravno zeleni čaj.  Alga fukus  je odličan  stimulator metabolizma , potiče uklanjanje viška masnoća i savjetuje  se uzimati za vrijeme cijelog trajanja anticelulitnog tretmana. Potrebno je biti oprezan kod pojačanog rada štitne žlezde.

Ishrana

U prehranu je potrebno uključiti dosta vode i što više svježeg voća i povrća, ribu i bijelo meso. Voće i povrće nezaobilazan su izvor vitamina i minerala koji su nam neophodni za funkciju cjelokupnog metabolizma.  Puno vlakana u ishrani pospešuje probavu.

Izbjegavati industrijske preradjevine, suhomesnate  proizvode, razne grickalice i keksiće.

Svakodnevna fizička aktivnost u vidu šetnje od jednog sata osim što će potaknuti cirkulaciju krvi i limfe,povljno će djelovati na psihofizičko zdravlje cijelog organizma.

 

Mjere ključne za uspjeh tretmana i održavanje željenog stanja

Upornost i pridržavanje uputa je jedan od ključnih faktora uspješnog tretmana. Celulit je posljedica dugogodišnjih loših navika,tako da ga se ne možete rešiti preko noći.Potrebno je najmanje dvije sedmice za prve rezultate,a mjesec dana  za zdravu i zategnutu kožu bez celulita. Ovo stanje se može održavati tokom dužeg vremenskog perioda pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću ,  dovoljnim unosom  tečnosti u organizam, što podrazumijeva minimalno 2 litra dnevno (vode, čajeva, nezašećerenih prirodnih sokova).