Blog

Testiranje na životinjama

Testiranje na životinjama je uvedeno kako bi vlasti mogle da ustavnove je li neki produkt ili sastojak bezopasan po zdravlje javnosti prije nego odobre njegovo plasiranje na tržište. Ovaj tip testitanja je praksa u cijelom svijetu, za lijekove, ali i kozmetiku za koju u većini zemalja testiranje nije ni obavezno.

Razvoj kozmetičke industrije podrzumijeva pronalaženje i ispitivanje novih sastojaka koji postaju dio kozmetičkih proizvoda. Do današnjeg dana je veliki broj sastojak testiran i zna se tačno šta je bezbijedno koristiti, a otkrivanje novih supstanci je isključivo pitanje zarade kompanija koje se bave ovim, a ne pitanje vašeg zdravlja i ljepote. Testiranje na životinjama, kada se radi o kozmetici, apsolutno nije prihvatljivo i ne može se opravdati ni na koji način u današnjem vremenu.

  • Postoji preko 7.000 sastojaka koji su dokazano bezbijedni i koje kozmetičke kompanije mogu da koriste.
  • Danas postoje alternativne metode testiranja kao što su in-vitro testiranje, kompjuterski modeli itd. Korištenjem novih tehnologija mogli bismo da spasimo milione života.
  • Čak i testiranjem na životinjama, nikada nismo 100% sigurni da li je utjecaj na čovjeka potpuno isti kao na tu vrstu životinje.
  • Mnoge vlasti širom svijeta su već zabranile testiranje na životinjama u svrhu pravljenja kozmetičkih proizvoda. U pitanju su – Evropska Unija, Norveška, Izrael i Indija.
  • Iz ovih informacija možemo da zaključimo da je testiranje na životinjama potpuno nepotrebno i da ukoliko baš ima potrebe da se u kozmetiku doda neki novi, nepoznati sastojak, postoje alternativne metode da se njegovo dejstvo utvrdi.

Šta mi kao pojedinci možemo uraditi?

Ono što je u našoj mogućnosti jeste da ne podržavamo brendove koji testiraju na životinjama kupovinom njihovih proizvoda. Podržavajmo kompanije koje svoje proizvode ne testiraju na životinjama. Svojim primjerom treba da im pokažemo da ćemo kupovati proizvode koji nisu napravljeni na patnjama životinja.

Amna Čunjalo
www.bezplastike.com.